Pieczony pstrąg w masie solnej z musztardą, jałowcem i koperkiem

dodano: 2014-08-27 21:18 | aktualizacja: 2014-08-28 15:03
autor: Paweł Łukasik (Janusz Sulisz) | źródło: http://gotowaniezpasja.pl/

pstrag_BiS_160px Przepis został odnaleziony i specjalnie dopracowany przez blog „Gotowanie z Pasją” (Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz - http://gotowaniezpasja.pl/), aby oddać hołd soli i mojej rodzinie, która pochodziła z Bochni. Stąd pomysł na przepis z masą solną, która jest w tym wypadku tylko tworzywem a nie przyprawą, gdyż pod wpływem bardzo wysokiej temperatury twardnieje w momencie, tworząc bardzo twardą skorupę. Tym samym odcina pstrąga od żaru piekarnika i tworzy w środku parową osłonę.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Jedynie zastosowanie masy solnej, która pod wpływem temperatury twardnieje (i jej nie przekłuwanie) pozwala na to, że pstrąg piecze się na parze, która ze względu na jej twardość nie przebije skorupy. Pstrąg dzięki temu zachowuje wszystkie swoje najcenniejsze składniki - wyglądem przypomina złowionego prosto z wody.



Składniki: (na 1 pstrąga)

… masa solna:
  • 500 g mąki,
  • 500 g soli,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki wody,
… pstrąg:
  • 1 pstrąg,
  • 10 ziaren jałowca,
  • 5 łyżek musztardy ziarnistej,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 jajko,
  • sól.
Przygotowanie:

… masy solnej:
Wyrobić mąkę wymieszaną z solą, jajkami oraz wodą na jednolitą i gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

… pstrąga:
Rozdrobnić w moździerzu ziarna jałowca i wymieszać z musztardą. Umyć pstrąga i dobrze osuszyć (usunąć skrzela i oczy). Wysmarować wnętrze pstrąga 1/3 musztardy z jałowcem oraz włożyć 1/3 pęczka koperku. Rozwałkować połowę masy solnej i ułożyć ją na papierze do pieczenia, a następnie wysmarować kolejną 1/3 części musztardy z jałowcem i położyć na niej 1/3 pęczka koperku. Na tym położyć pstrąga. Wysmarować górną część pstrąga resztą musztardy z jałowcem i położyć resztę koperku. Roztrzepać jajko i posmarować nim brzegi ciasta. Rozwałkować pozostałą część masy solnej i przykryć nią pstrąga od góry, dociskając ciasto, aby przylegało do ryby i połączyć dobrze miejsca łączenia. Obciąć odstające części ciasta tak, aby kształt przypominał rybę. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 230 stopni C  przez około 25-30 minut, aż do uzyskania złotego koloru ciasta solnego.



Wyciągnąć po upieczeniu z piekarnika i odstawić na 5 minut. Otworzyć ciasto nacinając je nożem i usunąć je delikatnie.

Smacznego!
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Kącik kulinarny
Informacje
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Mini PC Android HiMedia H8 Octa Plus

Mini PC na systemie Android 5.1 Lollipop z procesorem 8...

520 zł Więcej...

Konwerter Quad Televes

Poczwórny konwerter Universal Twin hiszpańskiej firmy Televes o współczynniku szumów...

99 zł Więcej...

Antena Fuba DAA 850 ceglasta

Fuba DAA 850 to profesjonalna, włoska antena offsetowa. Łatwa w...

429 zł Więcej...