Thriller „W ułamku sekundy” w DKF Maciste

dodano: 2018-05-09 12:22
autor: AK | źródło: Kino Regis

W ułamku sekundy Dyskusyjny Klub Filmowy „Maciste” i Kino Regis zapraszają 10 maja (godz. 19:00) na nagrodzony Złotym Globem film Fatiha Akina „W ułamku sekundy”.

W ułamku sekundy


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Krytycy filmowi podkreślają precyzję, z jaką zrealizowana została filmowa opowieść. Zgodni są również co do tego, że emocjonalne napięcie i wiarygodność thriller zawdzięcza kreacji odtwórczyni głównej roli. Gra Diane Kruger budzi podziw. Reżyserskie mistrzostwo, doskonałe aktorstwo i wysoki poziom realizacji (zdjęcia, montaż) złożyło się na film wciągający i niezwykle poruszający.

Prelekcję przed filmem wygłosi Ewa Szponar - filmoznawczyni, absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, uczy w Warszawskiej Szkole Filmowej, współpracuje m.in. z czasopismem EKRANy, Kinem, portalem Onet.
 

Fatih Akin stworzył film głęboko poruszający i skłaniający do refleksji. Po seansie trudno nie zadać sobie pytania gdzie stoi granica w nienawiści, za którą kończy się nasze człowieczeństwo.
/ Marta Ossowska, Okiem Krytyka /

Ostry, precyzyjny. Uwodzi emocjonalnym napięciem.
/The Hollywood Reporter/

Znakomite, trzymające w napięciu, perfekcyjne kino. Najlepszy film Fatiha Akina od czasu „Głową w mur”.
/IndieWire/

„W ułamku sekundy” to najnowszy film Fatiha Akina, twórcy „Głową w mur”, „Soul Kitchen” i „Na krawędzi nieba”. W roli głównej: Diane Kruger („Bękarty wojny”, „Troja”, „Kopia mistrza”), której „W ułamku sekundy” zawdzięcza emocjonalne napięcie i wiarygodność. Film znalazł się w programie Konkursu Głównego MFF w Cannes 2017. Jury Festiwalu doceniło genialną kreację Diane Kruger, przyznając jej nagrodę w kategorii: Najlepsza Aktorka. Hollywoodzkie Stowarzyszenie Prasy przyznało „W ułamku sekundy” Złotego Globa w kategorii: Najlepszy Film Nieanglojęzyczny.

Treść:
W ułamku sekundy życie Katji (Diane Kruger) eksploduje i rozpada się bezpowrotnie, gdy jej mąż i kilkuletni synek giną w zamachu bombowym. Przyjaciele i rodzina próbują podtrzymać ją na duchu i zapewniają, że sprawcom zostanie wymierzona sprawiedliwość. Z czasem Katja poznaje tożsamość podejrzanych o udział w zamachu. Narasta w niej potrzeba zemsty na ludziach, którzy odebrali jej tych, których kochała.

Reżyser:
Fatih Akin urodził się w 1973 roku w Hamburgu w rodzinie tureckich emigrantów. Studiował na Akademii Sztuk Pięknych. Po zrealizowaniu dwóch krótkich filmów krótkometrażowych w 1998 roku udało mu się wyreżyserować pełnometrażowy debiut: „Szybko i bezboleśnie”. Kolejnym filmem był „W lipcu” (z Moritzem Bleibtreuem i Christiane Paul w rolach głównych) oraz dokument „Kiedy myślę o Niemczech - Zapomnieliśmy wrócić”, w którym opowiedział historię swoich rodziców. Z kolei „Solino” z 2002 roku traktuje o rodzinie włoskich emigrantów w Niemczech.
Przełomem w jego karierze okazał się film „Głową w mur” nagrodzony Złotym Niedźwiedziem na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie oraz Europejską Nagrodą Filmową. W kolejnym filmie - „ Życie jest muzyką” - opisał różnorodność muzycznej sceny w Stambule. Za „Na krawędzi nieba” otrzymał w 2003 roku w Cannes nagrodę w kategorii: Najlepszy scenariusz. Rok później wyreżyserował jedną z części nowelowego filmu „Zakochany Nowy Jork”. „Soul Kitchen”, hołd dla rodzinnego miasta reżysera, otrzymał w 2009 Nagrodę Specjalną na MFF w Wenecji. Tam też dwa lata później premierowo została zaprezentowana „Rana”.

Wybrana filmografia:
1998 – Szybko i bezboleśnie / Kurz und schmerzlos
2000 – W lipcu / Im Juli
2004 – Głową w mur / Gegen die Wand
2004 – Wizje Europy / Visions of Europe (segment „The Old Evil Songs’ Germany”)
2005 – Życie jest muzyką / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul
2007 – Na krawędzi nieba / Auf der anderen Seite
2008 – Zakochany Nowy Jork / New York, I Love You
2009 – Soul Kitchen
2014 – Rana / The Cut
2016 – Goodbye Berlin / Tschick
2017 – W ułamku sekundy / Aus dem Nichts

------------------
W UŁAMKU SEKUNDY /2017/
10 maja /czwartek/ 2018, godz. 19:00
Kino Regis, ul. Regis 1
bilety: 10 zł, 5 zł dla członków DKF-u
Zrealizowano przy wsparciu PISF
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Kultura
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Nagrywarka UHD Velocap Tbox Deluxe Evo

Urządzenie pozwalające na nagrywanie ze źródła HDMI lub analogowego AV...

690 zł Więcej...

Antena sat kempingowa 60 cm ze statywem

stalowa antena 60 cm przenośna ze statywem

159 zł Więcej...

Konwerter Wide band GT-SAT GT-WB1

Rewolucja w instalacjach antenowych - konwerter Wide band GT-SAT pozwala...

139 zł Więcej...