Nawiązując do okresu końca kanawału oraz tłustego czwartku prezentujemy Państwu sprawdzony przepis na faworki, zwane także chrustem. Pochodzi on od rewelacyjnej gospodyni (Zosi), której przepisy sprawdzają się w stu procentach. Sama korzystałam z tego przepisu - faworki wyszły „palce lizać”.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Składniki:
1/2 litra mąki
6 żółtek
6 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
1 łyżka octu
0,75 kg tłuszczu do smażenia (smalec/Planta)
cukier puder do posypania usmażonych faworków
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, gdyby było za luźne dodać trochę mąki. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko pierwszą część i wykrawać.
Na gorący tłuszcz wrzucać faworki. Smażyć na miodowy kolor.
Usmażone faworki wyjmować z tłuszczu na pergamin, aby odsączyć z tłuszczu.
Gdy faworki będą już chłodne posypać cukrem pudrem i układać na paterze.
Smacznego !
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zapraszamy wszystkich czytelników portalu www.bochniaisol.pldo przysyłania sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami, które zamieścimy w kąciku kulinarnym. Być może uda nam się wykreować regionalną potrawę bocheńską.
Najciekawsze przepisy opublikujemy na łamach portalu oraz w książce kucharskiej.
Przepisy prosimy przesyłać na e-mail: redakcja [at] bochniaisol.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.