Pączki kolanowskie

dodano: 2014-02-26 15:45 | aktualizacja: 2015-01-25 19:37
autor: Anna Sulisz | źródło: inf. wł.

paczki_1_mini W nowym dziale naszego portalu Bochnia i Sól prezentujemy popularne i sprawdzone przepisy na regionalne potrawy i wypieki. W związku ze zbliżającym się Tłustym Czwartkiem, pierwszym przepisem jaki prezentujemy to stara, sprawdzona receptura na pączki... kolanowskie. Nasza czytelniczka zaprosiła nas, abyśmy uczestniczyli w robieniu przepysznych domowych pączków wg przepisu swojej babci, która mieszkała w Kolanowie.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Składniki: 

- 1 kg mąki tortowej
- 750 ml mleka
- 12 dkg drożdży
- 12 żółtek
- 6 łyżek cukru (1 cukier waniliowy)
- 6 łyżek roztopionego masła
- 1 płaska łyżeczka soli 
- 25 ml spirytusu
- marmolada różana
- tłuszcz do smażenia (0,75 kg smalcu + 0,75 kg planty)

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i odrobiną mąki - rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski i dodać sól, utarte żółtka z cukrem, roztopione przestygnięte masło -  wyrabiać dość długo. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus i nadal wyrabiać - ciasto ma „odchodzić od ręki". Przykrytą ściereczką miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 min.)  


 
Po wyrośnięciu ciasta przystąpić do formowania pączków - nasmarować ręce olejem, aby ciasto się nie kleiło do rąk, urywać niewielką ilość ciasta i nakładać marmoladę, zawinąć podobnie jak knedle, układać zlepioną stroną do spodu na oprószonej mąką stolnicy.
 

 




W płaskim rondlu rozpuścić smalec i Plantę. Zanim skończymy przygotowywać ostatniego pączka, prawdopodobnie pierwsze będą nadawały się do smażenia - mają być wyrośnięte.



Gdy tłuszcz jest wystarczająco gorący rozpoczynamy smażenie pączków (jedna partia ok. 10 min.). 



Jeżeli smażona część pączka osiągnie miodowy kolor - odwrócić je widelcem. Gdyby tłuszcz zaczął się pienić można wrzucić do niego kawałek surowego ziemniaka.



Usmażone pączki wyjąć na papier, aby ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną, posypać cukrem pudrem i układać na paterze.



Życzymy smacznego.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zapraszamy wszystkich czytelników portalu www.bochniaisol.pl do przysyłania sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami, które zamieścimy w kąciku kulinarnym. Być może uda nam się wykreować regionalną potrawę bocheńską.

Najciekawsze przepisy opublikujemy na łamach portalu oraz w książce kucharskiej.

Przepisy prosimy przesyłać na e-mail: redakcja at bochniaisol.pl 
 
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Kącik kulinarny
Informacje
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Panorama Bochni tzw. czegodajewka wydruk 100 x 36 cm [1]

Panorama Bochni a la Czegodajew wzorowana na obrazach ukraińskiego autora...

299 zł Więcej...

Panorama Bochni na płótnie - wydruk 100 x 36 cm [od wschodu]

Panorama Bochni od strony wschodniej - wydruk na płótnie

299 zł Więcej...

Panorama Bochni na płótnie - wydruk 100 x 36 cm [zimowa]

Zimowa panorama Bochni od strony wschodniej - wydruk na płótnie

299 zł Więcej...