W nowym dziale naszego portalu Bochnia i Sól prezentujemy popularne i sprawdzone przepisy na regionalne potrawy i wypieki. W związku ze zbliżającym się Tłustym Czwartkiem, pierwszym przepisem jaki prezentujemy to stara, sprawdzona receptura na pączki... kolanowskie. Nasza czytelniczka zaprosiła nas, abyśmy uczestniczyli w robieniu przepysznych domowych pączków wg przepisu swojej babci, która mieszkała w Kolanowie.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej
- 750 ml mleka
- 12 dkg drożdży
- 12 żółtek
- 6 łyżek cukru (1 cukier waniliowy)
- 6 łyżek roztopionego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 25 ml spirytusu
- marmolada różana
- tłuszcz do smażenia (0,75 kg smalcu + 0,75 kg planty)
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i odrobiną mąki - rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski i dodać sól, utarte żółtka z cukrem, roztopione przestygnięte masło - wyrabiać dość długo. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus i nadal wyrabiać - ciasto ma „odchodzić od ręki". Przykrytą ściereczką miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 min.)
Po wyrośnięciu ciasta przystąpić do formowania pączków - nasmarować ręce olejem, aby ciasto się nie kleiło do rąk, urywać niewielką ilość ciasta i nakładać marmoladę, zawinąć podobnie jak knedle, układać zlepioną stroną do spodu na oprószonej mąką stolnicy.
W płaskim rondlu rozpuścić smalec i Plantę. Zanim skończymy przygotowywać ostatniego pączka, prawdopodobnie pierwsze będą nadawały się do smażenia - mają być wyrośnięte.
Gdy tłuszcz jest wystarczająco gorący rozpoczynamy smażenie pączków (jedna partia ok. 10 min.).
Jeżeli smażona część pączka osiągnie miodowy kolor - odwrócić je widelcem. Gdyby tłuszcz zaczął się pienić można wrzucić do niego kawałek surowego ziemniaka.
Usmażone pączki wyjąć na papier, aby ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną, posypać cukrem pudrem i układać na paterze.
Życzymy smacznego.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zapraszamy wszystkich czytelników portalu www.bochniaisol.pldo przysyłania sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami, które zamieścimy w kąciku kulinarnym. Być może uda nam się wykreować regionalną potrawę bocheńską.
Najciekawsze przepisy opublikujemy na łamach portalu oraz w książce kucharskiej.
Przepisy prosimy przesyłać na e-mail: redakcja at bochniaisol.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.