Chcielibyśmy zaprezentować naszym Czytelnikom przepis na smaczną sałatkę śledziową. Recepturę przysłała nam Pani Helenka z osiedla Niepodległości. Sałatka jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Można ją zrobić w dwóch wersjach. Szczególnie polecana jako znakomite danie w Środę Popielcową.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Płaty śledziowe wypłukać i pokroić w paski szerokości 0,5 cm.
Do pokrojonych śledzi dodajemy wyciśnięty czosnek.
Następnie w drobną kostkę kroimy pozostałe składniki: paprykę, cebulę, jabłka i ogórki kiszone.
Do smaku można dodać pieprz. Sałatki już nie solimy, bo same płaty śledziowe są już wystarczająco słone.
Dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki. Można dodać pokrojony koperek.
Sałatka jest najsmaczniejsza na następny dzień, kiedy wszystkie składniki, a zwłaszcza czosnek "przegryzą" się.
Na prezentowanych zdjęciach są składniki na dwie porcje sałatki.
Życzymy smacznego.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zapraszamy wszystkich czytelników portalu www.bochniaisol.pldo przysyłania sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami, które zamieścimy w kąciku kulinarnym. Być może uda nam się wykreować regionalną potrawę bocheńską.
Najciekawsze przepisy opublikujemy na łamach portalu oraz w książce kucharskiej.
Przepisy prosimy przesyłać na e-mail: redakcja at bochniaisol.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.