Prezentujemy naszym Czytelnikom przepis na pyszny żurek postny, który gości w kuchni jednej z naszych koleżanek. Danie łatwe w wykonaniu, mogą je wykonać osoby, które nie mają żadnego pojęcia o gotowaniu. Nade wszystko żurek, oprócz dobrego smaku jest bardzo zdrowy.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebulka
3-4 duże ziemniaki
garść suszonych grzybów
żurek kiszony (w szklanej butelce)
mała śmietana 12%
sól, pieprz do smaku
można dodać mały serek topiony, aby żurek był bardziej gęsty
Sposób wykonania:
Grzyby suszone opłukać, namoczyć, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować.
Po około 30 min. gotowania grzybów dodać jarzynę i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, posolić i gotować dalej. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, należy dodać serek topiony, wg uznania oraz żurek.
Gotować jeszcze chwilę.
Na końcu, przed podaniem dodać śmietanę. Żurek jest gotowy.
Życzymy smacznego !
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zapraszamy wszystkich czytelników portalu www.bochniaisol.pldo przysyłania sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami, które zamieścimy w kąciku kulinarnym. Być może uda nam się wykreować regionalną potrawę bocheńską.
Najciekawsze przepisy opublikujemy na łamach portalu oraz w książce kucharskiej.
Przepisy prosimy przesyłać na e-mail: redakcja at bochniaisol.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.