Proponujemy skorzystać z przepisu na tort orzechowy, który nadesłała czytelniczka naszego portalu. Tort ten pochodzi z przepisu jej mamy Genowefy. Jest on troszkę inny niż zwykle się to robi. Upieczony jest z samych białek pozostałych po pączkach - bardzo pulchny i smaczny. Można go zrobić z innymi masami. Proponujemy, tak jak w nadesłanym przepisie - z masą czekoladową i adwokatową.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Składniki na ciasto:
30 dkg orzechów
1,5 szklanki cukru
1 szklanka bułki tartej
15 białek lub12 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania spodów tortowych:
Wszystkie składniki na ciasto podzielić na 3 części, ponieważ pieczemy 3 placki. Do 1. części zmielonych orzechów dodać jedną część bułki tartej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i ubijać dalej. Do piany wsypać orzechy z bułką i proszkiem, wymieszać, wylać na blachę i piec ok. 20 min. w temp 200oC - ciasto jest upieczone kiedy odchodzi od brzegów tortownicy.
Tak samo upiec 2 następne placki.
Składniki na masę budyniową:
1 l mleka
2 opakowania budyniu waniliowego na 1/2 l mleka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 jajko całe i 2 żółtka
1,5 kostki masła
Dodatkowe składniki do masy czekoladowej:
1 czekolada gorzka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki masła
Dodatkowe składniki do masy adwokatowej:
3/4 szklanki adwokatu
2 łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania mas:
Z 1 l mleka odlać szklankę, mleko zagotować z cukrem. Mąkę, budyń, jajko i żółtka zmiksować z 1 szklanką mleka. Zmiksowaną masę dodać do gotującego mleka i chwilę gotować - nie przypalić. Powstały budyń ostudzić. Masło zmiksować dodawać po 1 łyżce masy budyniowej. Powstałą masę budyniowo-maślaną podzielić na 2 równe części.
I masa czekoladowa:
W kąpieli wodnej rozpuścić masło, dodać rozdrobnioną czekoladę, kakao i cukier, wymieszać na jednolita masę. Ostudzić powstałą czekoladę i dodać do jednej części masy budyniowej i dokładnie wymieszać mikserem.
II masa adwokatowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i gęstniejącą wlać do adwokatu i dobrze rozmieszać. Dodać do II części masy budyniowej i dobrze wymieszać mikserem.
Ciasta napączować i przełożyć na przemian masami. Masą czekoladową posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować wg uznania.
Smacznego !
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Zapraszamy wszystkich czytelników portalu www.bochniaisol.pldo przysyłania sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami, które zamieścimy w kąciku kulinarnym. Być może uda nam się wykreować regionalną potrawę bocheńską.
Najciekawsze przepisy opublikujemy na łamach portalu oraz w książce kucharskiej.
Przepisy prosimy przesyłać na e-mail: redakcja [at] bochniaisol.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.